Sri Lanka (Küçük Hindistan) (19 Haziran-03 Temmuz 2016)

Gözlerimin çekikliğinden midir, yoksa kökenimizin orta asyaya dayanmasından mıdır bilinmez, nedense uzakdoğu bana hep çekici gelmekte. İlk Tayland ve Singapur ile başlayan uzakdoğu gezilerim, geçen sene Kamboçya ve bu sene de Sri Lanka (Ceylon) ile devam etti. Bize ve avrupaya göre tarihi, doğası, insanı, kültürü herşeyi ile farklı uzakdoğu...

 

Sri Lanka'da bilmeniz gerekenleri aşağıda sıraladım:

 

1) Siz de benim gibi sivrisinek, tahtakurusu gibi bilimum haşarat tarafından lezzetli bulunuyorsanız; sivrisinek kovan, böcek kovan, kaşıntı giderici gibi ilaçları yanınıza mutlaka alın.

2) Paranızı mutlaka bankalarda bozdurun. Bankalar daha yüksek kurdan para bozuyorlar. Uçaktan iner inmez havaalanında 1-2 gün yetecek kadar para bozdurabilirsiniz. (2 gün için 50$ yeterli)

3) Günlük gezinizde tapınak varsa o gün terlik giyin. Hava yağmurlu da olsa güneşli de olsa ayağınızda çorap olsun. Tapınaklara, şapkasız ve çıplak ayakla giriliyor. Güneşli havada kumlar ayağınızı yakacak, yağmurluda ise ayağınız çamur olacak.

4) Toplu taşıma kullanacaksanız kırmızı otobüsler devletin, diğer renkli otobüsler özel.

5) Vize internetten alınabiliyor. http://www.eta.gov.lk/slvisa/visainfo/center.jsp?locale=en_US

6) Yerli halk sizin sorunuzdan sonra "Ok, ok" veya "yeah, yeah" gibi ikilime kullanıyorsa telaffuz farkından dolayı %90 yanlış anlamıştır. Farklı bir şekilde kısa ve basit cümleler kurarak doğru anladığından emin olun.

7) Balinaları Ocak, Şubat, Mart aylarında görme olasılığınız daha yüksek. Haziran ve Temmuz aylarında olasılık çok düşük.  

8) Sri Lankalı'ların ilk sorusu "where do you go?" oluyor. Nereli ya da ne yaptığınızla değil de nereye gittiğinizle daha çok ilgileniyorlar :-D. 

 

15 günlük Sri Lanka rotam:

https://drive.google.com/open?id=1-OV0nZF3bp5ZnFWt1bSYeQxSB-Y&usp=sharing

 

Size bu sitede Sri Lanka'nın tarihçesinden çok hoş anılarımı paylaşacağım. Tarihini öğrenmek için internette araştırma yapabilir, Sri Lanka'ya geldiğinizde rehber tutabilirsiniz. Zaten rehber de internette yazanı anlatıyor. Farklı şeyler öğrenmek istiyorsanız yerli halkla konuşun. Kültürlerini yaşayanlardan öğreniyorsunuz.

 

Sri Lanka'yı 75 yaşındaki babamla birlikte dolaştım. Yanımda babam olduğu için daha önceden yerel turizm firmaları ile görüşüp kalacak yer, rehber ve araç ayarladım. Rehberimiz Silva, 61 yaşında emekli daha önce farklı ülkelerde de çalışmış bir Sri'li. Dili döndüğünce kültürünü tanıtmayı seven birisi. Neden dili döndüğünce yazdım; ilk paragraflarda bilmeniz gerekenler bölümünde de belirttiğim üzere Sri'lilerin telaffuzu ile bizim teleffuzumuz farklı. Ben tütünü ingilizce "tıbakkou" diye söylerken Sri'ler "tubagu" diyor. Google çeviriden dinleyince sanki onlarınki daha doğru :-D. Eh uzun zaman İngiliz sömürgesi altında kalmışlar. Neyse, Wilpattu Ulusal Parkı yanında bir guesthouse'da kalıyoruz. Her yer ağaç her yer binbir çeşit hayvan... Çok güzel sesi olan bir kuşu sordum, kargaya benziyor. Adının Koha olduğunu, Hindistan'dan geldiğini belirtti. Ancak cümlesi 

S:"Koha comes from India in me." 

Benim kafamdaki imajı düşünsenize:-D!

O:"In you? What?"

S:"No, no, from India in me."

O:"??? What is that me?"

S:"Epril me jün" (söyleyiş)

Hay bin kunduz, meğer adam Mayıs diyormuş. Sanırım meslek hastalığı, fazla irdelemeden ne söylendiyse onu anlıyorum:-D. 

 

Silva'nın benimle birlikte amatör fotoğrafçılığa başladığını da belirtmeden geçemeyeceğim. Gezdirdiği insanların fotoğraflarını çekmeye alışmış, sadece kompozisyon oluşturmayı, tutuş ve nesneleri çerçeveye nasıl yerleştireceğini bilmiyor. Bir iki ufak ipucundan sonra makinamı elinden alamaz hale geldim. İyi yanı Sri Lanka'da babamla birlikta çekildiğimiz birçok fotoğraf var. 

 

Ada 2 farklı muson etkisi altında. Doğu ve batı musonları adayı susuz bırakmıyor. 2 farklı turizm sezonu var. Kış ve ilkbahar ayları turizm sezonunun yüksek olduğu, Haziran ve Temmuz ayı ise düşük olduğu sezonlar. Diğer aylar muson yağmurları ile sulanıyor ada. Sulak olmasının etkisiyle ada Jurassic Park adası görünümünde. Kahvaltıyı maymunlar, sincaplar, iguanalar, su kaplumbağaları, rengarenk kuşlar eşliğinde yapıyorsunuz. Çayınızı yudumlarken iguana sevebilir, muzunuzu maymun çalabilir, sincaplar başınıza meyva düşürebilir. Hatta sevimli görünen kedi sincap yakalayabilir. Gece zaten böceklere ziyafet oluyorsunuz, gündüzün keyfini çıkarın.

iguana
iguana

Rotamızı Trincomalee'ye doğru çevirdiğimizde, yol üzerinde Sri'lerin krallık dönemindeki ilk başkentleri olan Anuradhapura'da mola verdik. Antik kenti dolaştıktan sonra yola koyulduk. Anuradhapura çıkışında, "full moon day" sebebiyle budist öğrencilerin ücretsiz dağıttığı, üzüm, prinç, süt odun parçalarından (:-P) (sadece benimkine özel ufak kıl) yapılma "sawe" adlı içeceği içtik. Sawe adını rehberimiz yazdırdı, internette bu ismi doğrulayamadım. Trincomalee, Sri Lanka'daki diğer bütün şehirler gibi küçük şirin bir şehir. Kumsal, ipeksi bir kuma sahip alabildiğine uzun. Güneşiz bir havada denize girseniz bile deniz size ılık geliyor. Sri Lanka'da her yer orman gibi; kumbuk, hindistan cevizi ve muz ağaçlarını sık sık görebiliyorsunuz. Etrafta ağaç bol olunca çeşitli kuşlar, sincaplar gece boyunca sizi uykunuzdan uyandırıyor. Trincomalee'nin 7 farklı ısıda olduğu söylenen Kinniya sıcak sularını gezebilirsiniz. Ayrıca Hollandalıların 1672'de yaptığı kaleyi, Koneswaram tapınağını ve birbirine kavuşamayan aşıklardan Hollandalı kızın intihar ettiği kayalıkları dolaşabilirsiniz. Etrafta geyikler var dikkat edin. Portekizliler ve Hollandalılar vakti zamanında bu ülkeyi sömürmüş, İngilizler ise sömürmeye devam ediyor. Galle'de 1588'de Portekizlilerin, Batticaloa'da 1682 yılında Hollandalıların yaptığı kaleleri göreceksiniz. Bu kaleler, 2004 tsunamisinde ülke kıyılarında etkilenmeyen nadir yapılar. 

Dutch Castle
Dutch Castle

Ülkede görülmesi gereken yerler arasında aslan boğazı anlamına gelen 1200 basamaklı Sigiriya kayalıkları, Dambulla mağara tapınağı, Kandy'de diş tapınağı, botanik bahçesi, Nuwara Eliya'da çay tarlaları, Colombo'da ulusal müze, Gangaramaya tapınağı bulunuyor. Ülkede safari yapılabilecek birçok ulusal park bulunuyor. Birine mutlaka gidin. Balapitiya'da boat safari yapın; Madu nehrinde 64 adadan oluşan geniz bölgede çok çeşitli hayvan ve bitki örtüsünün bulunduğunu göreceksiniz. Cinnemon adasına giderseniz mutlaka tarçın satmaya çalışacaklar, Türkiye'de daha ucuz.

cinnamon
tarçın yapımı

Ülke, siyasi olarak sosyalist demokrat görünümünde. Ancak halk aynı fikirde değil. Eğitim ve sağlık sitemlerinin devlet tarafında ücretsiz olduğu söylense de,  eğitimde kitapların devlet tarafından dağıtıldığı, kumaş yardımı yapıldığı ancak geri kalan herşeyin aileler tarafından satın alındığını belirtiyorlar. Aynı şekilde doktora gitmek bedava, ancak ilaç, tetkikler vs herşeyin bedeli var. Uzun zaman Tamil ile iç savaş yaşadıkları için ülke İngiliz hakimiyetini kabullenmiş durumda. Sonuçta en büyük gelir kaynakları çay tohumunu İngilizler getirmiş ülkeye. Ceylon çayı adını bu ülkeden alıyor.

 

Sri Lanka'ya giderseniz; Negombo'da Beach Lodge otelinde kalırsanız Tissa'ya, Yala'da JC Guest House'ta kalırsanız Champa'ya, Mirissa'da Secret Root Otel'de kalırsanız Lakshan ve Shanaka'ya benden selam söyleyin. 

JC Guest House
Champa